Utbud i Hemse
Shopping / Centrum
Livsmedel
Mat & dryck
Post & bank
Bensin & verkstad
Skönhetsvård
Transporter
Skolor
Hantverkare
Kontor & industri
Kommunal service
Vård
Föreningar

Gutar - Gotländska lekar

Gotländska lekar

De gotländska idrotterna är av mycket gammalt ursprung. Riktigt hur gamla vet man inte. Stenvarpor har dock hittats i gravar från vikingatiden, så man har all anledning att förmoda att såväl varpa som alla de övriga gotländska lekarna har utövats i hundratals år och än idag leker vi vidare på Gotland; dräge hank, täme stäut, störte stang, sparke bleistru och ta ryggkast är tävlingar som kräver såväl styrka som uthållighet av utövarna. Men det är enkla lekar med enkla eller inga redskap alls. Sätt igång, pröva på!

Sparke bleistru. Ett rep fästes i kors mellan de tävlande runt fötterna och upp i händerna. Sen gäller det att få motståndaren ur balans genom att dra omkull honom. Mycket taktik krävs.

Dra hank går till så att man sitter med raka ben och fötterna mot varandra. Så fattar man pinnen (hanken). Det gäller nu att dra upp motståndaren och få honom att lyfta sig från marken.

Pärk är en lagsport som spelas med en hård läderboll. Man servar mot en servruta där pärkkarlen returnerar. Med hjälp av både händer och fötter gäller det att vinna och försvara mark. Lättare att spela än att förklara. Stick ut och spela med någon som kan.

Sparke Rövkrok Liggande skavfötter, axel mot axel gäller det att kroka i motståndarens ben och få honom ur balans och sedan vräka omkull honom.

Herre på stang. Gladiatorerna på gotländska. Med hjälp av kuddar ska man slå ner motståndaren från den hala stången. Stenhårt kuddkrig.

Stang störtning går ut på att störta iväg en lång och mycket tung stång på så sätt att när den tyngre änden slår i marken, skall den gå runt framåt. Därmed kan man mäta kastlängden.

Kasta varpa Gotlands nationalsport nummer ett är varpa. Det kastas såväl sten som metall varpa. I en varpamatch få du se hur otroligt skickliga kastarna är. Kasta varpa är ett måste om man besöker Gotland. Går ut på att komma så nära pinnen så möjligt. Och här pratar vi millimetrar!

Källa: Tidningen "Barnens & Äventyrens ö"


Utbud i Hemse
Shopping / Centrum
Livsmedel
Mat & dryck
Post & bank
Bensin & verkstad
Skönhetsvård
Transporter
Skolor
Hantverkare
Kontor & industri
Kommunal service
Vård
Föreningar